Budete potřebovat pro:
Hovězí maso |
750 g
|
Máslo |
50 g
|
Rozmarýn |
|
větvička | |
Víno |
1 ks
|
červené | |
Sůl |
|
špetka | |
Pepř |
|
špetka | |
Brambory |
1 kg
|
Cibule |
3 ks
|
Mrkev |
500 g
|
Bujón |
1 ks
|
zeleninový | |
Smetana |
|
dle chuti | |
Postup přípravy receptu:
Holandský hutspot s dušeným hovězím masem
Příprava masa:V kastrole rozpustíme máslo a když je horké, položíme na něj plátky hovězího masa. Osolíme, opepříme a osmahneme z obou stran. Zalijeme červeným vínem a doplníme vodou. Maso by mělo být ponořené pod hladinou. Do hrnce přidáme větvičky čerstvého rozmarýnu. Kastrol přiklopíme poklicí a mírným varem dusíme tak dlouho, dokud se maso nebude rozpadat. To trvá klidně i 3 až 4 hodiny. Během dušení podle potřeby podléváme vínem nebo malým množstvím vody. Maso servírujeme se šťouchaným bramborem (tzv. holandským hutspotem) nebo bramborovou kaší a poléváme hustou voňavou šťávou.
Příprava hutspotu:
Brambory a mrkev oloupeme a rozkrájíme na kostky. V hrnci vaříme v osolené vodě doměkka. Když voda vře, přidáme kostku bujónu. Měkké brambory a zeleninu slijeme a rozšťoucháme s máslem, smetanou nebo mlékem. Přidáme cibuli předem osmahnutou na kousku másla, dochutíme pepřem a horké podáváme.
Vytisknout recept |