Budete potřebovat pro:
2 větší baklažány |
|
5 polévkových lžic olivového oleje |
|
2 vrchovaté lžíce nasekané plocholisté petrželky |
|
3 stroužky česneku |
|
jemně mletá mořská sůl |
|
mletý bílý pepř |
|
3 lžíce olivového oleje |
|
hrst hrubě sekaných vlašských ořechů |
|
Postup přípravy receptu:
Řecká baklažánová omáčka (Melitzánosaláta)
Baklažány je třeba upéct vcelku. Nejlepší chuti docílíme pečením na přímém ohni, ale můžeme je péct i v hodně horké troubě. Před pečením je propícháme jehlicí na několika místech, troubu zahřejeme na 190 °C a pečeme cca 1 hodinu. Že je baklažán měkký, prozradí slupka, která se začně scvrkávat. Upečené baklažány necháme vychladnout, odřízneme oba konce, oloupeme slupku a vymačkáme případné zbytky šťávy, kterou si pečené baklažány v sobě podržely. Štáva často jídlu dává nevhodnouu hořkost , o kterou v tomto senzačním jídle nestojíme. Dužinu rozmačkáme v porcelánové míse vidličkou, přidáme olivový olej, utřený česnek, hrst nasekané petrželky a dochutíme solí , bílým pepřem a nezapomeneme chuť zvýraznit čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou. Před podáváním baklažánovou studenou omáčku posypeme hrubě nasekanými jádry vlašských ořechů, které můžeme krátce nahřát na suché teflonové pánvi. Získají tak pohádkovou chuť. Podává se jako předkrm s pita chlebem nebo lupínky z tortillového těsta.1 porce obsahuje přibližně:
190 kcal, 790 KJ
bílkovin 3 g, tuků 13 g, sacharidů 16 g , cholesterolu 0 mg
Vytisknout recept |