Zajíc na černo
Kategorie: | Masité Zvěřina |
Počet porcí: | 6 |
Náročnost: | standardní |
Doba přípravy: | 1h 30min |
Typ jídla: | Oběd Večeře |
Typ kuchyně: | česká |
Typ diety: | bezlepková |
kcal630
32%
tuky28
41%
cukry43
22%
proteiny45
56%
Budete potřebovat pro:
zaječí maso |
1 kg
|
Kořenová zelenina |
|
Cibule |
2 ks
|
Olej |
2 lžíce
|
Slanina |
100 g
|
Bobkový list |
4 ks
|
skořice celá |
1 ks
|
snítka tymiánu a rozmarýnu |
2 ks
|
černý pepř celý |
8 ks
|
Nové koření |
8 ks
|
Jalovec |
3 ks
|
Sůl |
|
Švestková povidla |
3 lžíce
|
zvěřinový vývat |
|
Červené víno |
200 ml
|
Ocet |
1 lžíce
|
citrón - plátky |
4 ks
|
strouhaný perník |
1 hrnek
|
Rozinky |
1 lžíce
|
nasekané vlašské ořechy |
1 lžíce
|
Postup přípravy receptu:
Zajíc na černo
Připraveného a naporcovaného zajíce osušíme, prošpikujeme klínky slaniny a ze všech stran lehce osolíme. Kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na drobnější kostky a na tuku důkladně opečeme ze všech stran společně s kořením a bylinkami. Přidáme i hrstičku slaninových kostiček, které dají omáčce báječnou chuť. Přidáme pokrájenou cibuli a pro lepší chuť základu i trochu cukru, který necháme zkaramelizovat. Do hrnce se základem vložíme zajíce a opečeme ho ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přidáme švestková povidla a zarestujeme je do zeleninového základu, ke kterému přidáme lžíci octa a pár plátků citrónu. Podlijeme zvěřinovým vývarem a dobrým červeným vínem. Pod poklicí necháme zvolna dusit do změknutí masa. Zajíce vyjmeme a uchováme v teple. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a necháme několik minut rozvařit. Omáčku propasírujeme přes jemné sítko, odstraníme všechno koření a omáčku doladíme hrstí hrozinek, předem namočených ve slivovici. Při podávání posypeme porce zajíce troškou na-
sekaných vlašských ořechů, které jsme předem na suché pánvi opražili. Ve finále je možno pro větší rafinovanost chuti omáčky přidat i lžičku rybízové zavařeniny (nejlépe z černého rybízu) a lžíci naložených brusinek. Nejvhodnější přílohou je houskový knedlík nebo jemné bramborové noky.
Vytisknout recept |
Podobné recepty
-
Stifado z kuřete
autor: admin -
Losos s rozmarýnem a
autor: redakce -
Pljeskavica
autor: redakce -
Adobo – dušené
autor: redakce -
Kapr v těstíčku se
autor: diastyl -
Zelené kari s kuřecím
autor: diastyl -
Vepřové medailonky se
autor: redakce -
Vepřové soté na
autor: diastyl -
Telecí řízky
autor: j.rojikova -
Lososové kuličky s tofu
autor: diastyl -
Jehněčí kotletky s
autor: diastyl -
Pangasius v listovém
autor: redakce -
Krůtí placičky s
autor: redakce -
Ta afelia
autor: admin -
Rybí filet na cuketách
autor: redakce