Medvědí tlapky dle staročeského receptu
Kategorie: | Sladkosti Cukroví |
Počet porcí: | 30 |
Náročnost: | standardní |
kcal140
7%
tuky9
14%
cukry12
5%
proteiny8
10%
Budete potřebovat pro:
350 g polohrubé mouky |
|
50 g moučkového cukru + umělé sladidlo |
|
1 vanilkový cukr |
|
50 g kakaa |
|
260 g másla |
|
120 g mletých vlašských ořechů |
|
na špičku nože skořice a hřebíčku |
|
Postup přípravy receptu:
Medvědí tlapky dle staročeského receptu
Od prvního pohledu by receptu slušelo másla jen 250 g, což je jedna kostka. Musím upozornit, že těch 10 g másla navíc tam své místo má. Vejce tam není a být skutečně nemusí. Ověřila jsem porovnáním s některými starými recepturami a v kuchařce Sandtnerové jsem právě tuto variantu těsta našla. Nejspíš se babička nechala vést touto kuchařskou alchymistkou, která na složení receptur opravdu velmi dbala a její kuchyň byla laboratoří, kde se vážilo na lékarnických váhách každé zrnko koření. S důvěrou jsem se letos do tohoto receptu zase pustila a recept je tady v nezměněné podobě.V míse promícháme všechny sypké ingredience a přidáme plátky másla. Prsty propracujeme a uhněteme na vále bochánek těsta. Necháme ho v chladu odpočinout. Rozehřejeme troubu na 160 °C a těsto vymačkáme do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupneme kousek těsta a vmáčkneme do formičky. Formičky na plechu vložíme do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby (160 °C) pečeme 20 minut. Vyklopíme z formiček a necháme prochladnout. Protože medvědí tlapky mají krásnou tmavou barvu, není potřeba vyvalovat v cukrových závějích.
1 porce obsahuje přibližně:
140 kcal, 585 KJ
8 g bílkovin, 9 g tuků, 12 g sacharidů,
21 mg cholesterolu
Vytisknout recept |
Podobné recepty
-
Ořechové rohlíčky s
autor: diastyl -
Flambované liči
autor: j.rojikova -
Netradiční tvarohová
autor: diastyl -
Hrníčkový borůvkový
autor: diastyl -
Mušličky s ořechovou
autor: j.rojikova -
Beránek z tvarohového
autor: diastyl -
Pracny
autor: j.rojikova -
Koláč s ricottou
autor: j.rojikova -
Rybízové želé
autor: diastyl -
Müsli z ovesných
autor: Scimon -
Raffaelo
autor: Hihi -
Mango Lassí
autor: Scimon -
Mrkvánci
autor: diastyl -
Linecké koláčky s
autor: diastyl -
Pudinkové rohlíčky
autor: j.rojikova