Kohout na víně
Kategorie: | Masité Drůběží |
Počet porcí: | 4 (1 porce: 67 Kč) |
Náročnost: | vyšší |
Doba přípravy: | 2h |
Typ jídla: | Oběd Večeře |
Typ kuchyně: | francouzská |
Příležitost: | svatba křtiny narozeniny |
kcal770
39%
tuky41
58%
cukry23
9%
proteiny62
82%
Budete potřebovat pro:
Kohout |
1 ks
|
Jatýrka |
1 hrst
|
Slanina |
100 g
|
Žampiony |
250 g
|
Šalotka |
16 ks
|
Mouka |
1 lžíce
|
hladká | |
Stroužek česneku |
2 ks
|
Máslo |
50 g
|
Koňak |
2 lžíce
|
Víno |
500 ml
|
burgundské | |
Drůbeží vývar |
500 ml
|
Tymián |
2 ks
|
Petrželka |
1 hrst
|
Bobkový list |
1 ks
|
Chléb |
2 ks
|
toustový, 2 plátky na na osobu | |
Máslo |
50 g
|
studené | |
Sůl |
|
špetka | |
Pepř |
|
špetka | |
Postup přípravy receptu:
Kohout na víně
Slavný francouzský recept velí použít mladého jednoročního kohoutka. Pro vyzkoušení receptu můžete zkusit připravit kuře. Doporučuji ale chov z farmy.
Kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Šalotky oloupeme a ponecháme je vcelku. Žampióny očistíme a nakrájíme je na čtvrtky. Slaninu s kouskem másla rozpustíme v kastrolu, vložíme celou šalotku a žampióny a společně orestujeme. Poté vyjmeme z kastrolu a ponecháme stranou. Maso obalíme v hladké mouce a v kastrole osmahneme zprudka ze všech stran. Maso pokapeme koňakem, přilijeme červené víno a vývar. Stroužek česneku s bobkovým listem a svazečkem petrželky svážeme a vložíme do hrnce. Zakryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a cca 1 hodinu a 20 minut tam ponecháme bez povšimnutí. Krajíčky toastového chleba rozpůlíme na trojúhelníčky a na másle opečeme z obou stran. Hrnec s kohoutkem vyndáme, odklopíme poklici, odstraníme svazek s kořením a vypečenou šťávu přelijeme přes jemný cedník. Kousek jatýrek očistíme a ostrým nožem jemně naškrabáme a vhodíme do vypečené šťávy, kde krátce prohřejeme. Do omáčky zašleháme kousky studeného másla a tím ji zjemníme a lehce zahustíme. Kohoutka na víně podáváme obloženého žampióny a šalotkou, přelitého vynikající šťávou a ke každé porci přidáme kousek opečeného toastového chleba. Servírujeme na nahřáté talíře.
Vytisknout recept |-
Kohout na víně Cog au
autor: j.rojikova -
Knedlíčky dim sum
autor: diastyl -
Kuře na víně
autor: redakce -
Kuřecí prsa v
autor: redakce -
Maracujová jehla
autor: j.rojikova -
Chilli con carne
autor: redakce -
Brodet
autor: redakce -
Kuřecí s pórkem a
autor: redakce -
Hovězí oháňka z
autor: admin -
Ryba v těstě
autor: diastyl -
Telecí řízky
autor: j.rojikova -
Obalované kapří filety
autor: Neo -
Voňavé kuře
autor: j.rojikova -
Vitello tonnato
autor: diastyl -
Pečený pstruh na
autor: admin