Španělská kuchyně
Autor: redakce | Kategorie: Zajímavosti | počet shlédnutí: 1989 | datum: 11.07.2013
Španělsko je oblíbeným místem letních dovolených. Podíváme se ve zkratce na nejznámější španělská jídla, která můžete nejen ochutnat při svých cestách, ale dopřát si je i po svém návratu domů.

Španělská kuchyně je ovlivněna stravováním Arabů a Židů, kteří na Pyrenejském poloostrově žili ve středověku, i vlivy Ameriky, které zpět do Španělska vozili mořeplavci. Na severu se pak mísí s francouzskou kuchyní, na jihu země přejímá některé zvyky a chutě ze severní Afriky.
Některé pokrmy jsou typické pro celou zemi, jiné jsou striktně lokální a drží se svého regionu.
Typickými ingrediencemi jsou (stejně jako jinde ve středomořské oblasti) olivový olej, čerstvá zelenina - rajčata, česnek, papriky. Z masa se používají všechny druhy, záleží na poloze. V horských oblastech to bývá jehněčí nebo zvěřina, v nížinách a na pobřeží drůbež, králík nebo plody moře. Velmi důležitá je pro Španěly čerstvost potravin.
Díky velmi teplému podnebí se Španělé stravují nejen jinak než my, ale i jindy než my. Snídaně se buď vypouští, nebo se řeší nějakým drobným a jednoduchým jídlem. Nejdůležitějším jídlem dne je oběd. Ten se podává až odpoledne, zhruba mezi jednou a třetí hodinou, a je několikachodový. Po něm následuje nezbytná siesta. Večeře se pak podává až po západu slunce, tedy nejdříve v devět hodin, kdy už je venku velmi příjemně a jídlo si tak můžete vychutnat na některé z mnohých zahrádek.
Asi nejtypičtějším a celosvětově oblíbeným španělským jídlem je paella. Jedná se o pokrm z rýže, který pochází z oblasti Valencie. Připravuje se v mnoha variantách, nejčastěji s plody moře, na valenciánský způsob s drůbežím nebo králičím mase, případně paella mixta – směs různých druhů mas i mořských plodů. Připravuje se ve velké pánvi a po dobu vaření se ničím nepřikrývá. Nikdy se nevaří až doměkka, protože se jednak po uvaření ještě nechává chvíli dojít, ale hlavně proto, že rýže nemá být měkká, ale naopak v podstatě „al dente“. Důležitou ingrediencí pro přípravu paelly je šafrán, ale protože je to velmi drahé a ne vždy dostupné koření, nahrazuje se často mletou paprikou a žlutým potravinářským barvivem.
Dalším oblíbeným španělským jídlem je polévka gazpacho. Základními ingrediencemi pro její přípravu jsou rajčata, papriky, česnek a cibule a podává se studená až vychlazená.
Známá je také sušená vepřová šunka – jamón. Připravuje se z vepřové kýty, která se na jeden až dva týdny naloží do soli a poté se pověsí do sušárny, kde zraje dle různých druhů 14 měsíců, ale i tři roky. Jedním z druhů je Jamón Iberico,která se vyrábí z masa polodivokých prasat, zraje dva až tři roky a je považována za stejnou pochoutku jako například foie gras.
Galerie fotek:


