Lilek
Autor:
redakce | Kategorie:
Ingredience | počet shlédnutí: 1524 | datum: 24.05.2013
U nás na Diareceptech najdete velké množství pokrmů z lilku. Protože se jedná o zeleninu, ke které spousta lidí přistupuje váhavě, pojďme si o ní něco říct.

Lilek vejcoplodý, kterému se také říká balkažán, se zpočátku neuvedl v nejlepším světle a byl nazýván "jablkem bláznů". Věřilo se, že jeho hořká šťáva je jedovatá a staří Řekové byli přesvědčení, že kdo ho jí, přijde o rozum. Naštěstí se přišlo na to, že tepelnou úpravou se dužnina zbaví hořčin a rozloží se také jedovatý solanin. Od té doby je lilek v kuchyni jako doma a získal označení "kaviár chudých". Jedná se o jednoletou rostlinu, která je příbuzná s bramborem a dorůstá do výšky jednoho metru.
Jak ho používat v kuchyni?
Nejchutnější jsou plody menší, tak do průměru 8 cm, které mají neporušenou hladkou a lesklou slupku. Indikátorem čerstvosti je zelenavý stonek s nezavadlou špičkou. Větší plody často bývají vodnaté a ty starší zase hořké. Čím je lilek déle utržený, tím více mu tmavnou semínka a hořčiny se stávají výraznějšími. Pokud to recept nepřikazuje, téměř vždy se upravuje i se slupkou, která je tenká a dobře stravitelná. Právě pod ní se ukrývá nejvíc živin. Lilek v kuchyni dovoluje mnoho experimentů a velmi oblíben je mezi vegetariány. Krásně se snoubí s bylinkami a různými druhy zeleniny, masa a ryb. Dokonale se hodí na grilování, pečení zapékání i smažení.
Zdravotní pozitiva
Lilek se počítá k zelenině s velikou nutriční hodnotou. Je výborný pro své velké množství karotenu (provitamínu A) a vitamínů skupiny B, zejména kyseliny listové a pantotenové. Oplývá množstvím minerálů, z nichž nejvýraznější je hořčík, železo, vápník, zinek a mangan. V obsahu draslíku před ním bledne i zelí, cibule a mrkev. Slupka je bohatá na rutin, který zpevňuje cévy a má výtečný protisklerotický účinek. Lilek je tvořen z 90 % vodou, proto je ideální potravino při redukci hmotnosti.
Víte, že?
V lilku se nachází tolik pektinů jako v žádné jiné zelenině. Jsou to látky, které blahodárně působí na krevní tlak a starají se o střevní mikroflóru.
V Orientu znají na úpravu lilku více než 1 000 receptů.
Galerie fotek: