Chorvatská kuchyně - 2. díl
Autor: redakce | Kategorie: Zajímavosti | počet shlédnutí: 1511 | datum: 07.08.2013
Káva a jídlo jako suvenýr

Bez oblíbené kavárny jako bez domova
Popíjení kávy patří v Chorvatsku k příjemnému rituálu, na který se musí najít čas i několikrát denně. Espresso se vaří po italsku do miniaturního porcelánového šálku a vždycky dokáže pořádně „nakopnout“, jak se od něj čeká. Naproti tomu macchiato s kapkou teplého mléka příjemně pohladí. Všude na Jadranu se vaří prvotřídní káva a o Chorvatech se říká, že bez svých několika malých šálků denně by postrádali radost. Zde nejde jen o popíjení, ale též o příjemné potlachání se sousedy. Kavárny se staly místem velké pohody, kde si ve stínu kavárenské pergoly s výhledem na azurové moře vychutná každý svých pár minut siesty a může se příjemně kochat.
Jídlo jako suvenýr
Chorvatské speciality jsou skutečným zážitkem, což turisté moc dobře vědí, a proto mezi suvenýry, které si vezou domů, nikdy nechybí i místní speciality.
PRŠUT – dalmatská šunka vyráběná z vepřového masa, které se před zavěšením do udírny nejprve máčí ve speciálním roztoku s česnekem, mořskou solí a kořením. Udí se tzv. studeným kouřem, který voní po bukovém a habrovém dřevě. Vyuzená kýta se pak pověsí do sklepa, kde může odpočívat několik měsíců nebo dokonce i let. Krájí se ostrým nožem na velmi tenoučké plátky. Chorvaté si pršut rádi dají s kouskem bílého chleba a zasnoubí ho se sklenkou červeného vína. Tak jeho chuť vynikne ještě lépe.
LIKÉRY – likér z oblasti Zadaru, na kterém si pochutnával i Napoleon, se jmenuje Maraskino a vyrábí se ze zvláštní odrůdy višně maraska. Milovníci silnějších chutí si oblíbili místní slivovici (šlivjovica) nebo pálenku z hroznového vína (loza). Pozoruhodné jsou i místní vínovice ochucené bylinkami – Lozovača a Travarica se středomořskou trávou na dně láhve.
OVČÍ SÝR – na ostrově Pag se vyrábí proslulý paški sir. Chorvatské sýry mají všechny vynikající chuť, ale paški sir je označován za sýrovou perlu. Mléko pro jeho výrobu voní po bylinkách a připravuje se podle starého receptu výhradně tradičními postupy.
Galerie fotek:
